Jak zrobić kompost?

Posted on 31st Sierpień 2011 in Ekologia w ogrodzie, Uprawa gleby i nawożenie

Po jesiennych porządkach w ogrodzie pozostanie wiele odpadków organicznych. Szkoda wyrzucać resztki roślinne, zgrabione liście czy skoszoną trawę. Jeżeli tylko nie były porażone chorobami lub szkodnikami, warto przeznaczyć je na kompost. Dojrzały kompost to jeden z najcenniejszych nawozów naturalnych, jaki można stosować na działce bez obawy o przenawożenie uprawianych roślin. Dlatego też warto dowiedzieć się jak zrobić kompost.

Zrobienie kompostu jest tanie ponieważ powstaje on z resztek roślinnych oraz organicznych odpadów domowych, a sam proces kompostowania może przebiegać dość szybko szybko, o ile zastosujemy się do kilku prostych rad.

Decyzja jak zrobić kompost ściśle wiąże się z wyborem miejsca i pojemnika do kompostowania.

Kompostowanie resztek organicznych może zachodzić w specjalnie przygotowanych pryzmach, przenośnych kompostownikach lub pojemnikach z tworzywa sztucznego o pojemności kilkuset litrów. Najczęściej spotyka się umieszczone w ocienionej części działki pryzmy kompostowe, gdzie odpadki gromadzone są przez cały sezon. Bardziej estetyczny jest kompostownik wykonany z drewna, które po zaimpregnowaniu uzyskuje dłuższą trwałość. Dla niewielkich ogrodów warto polecić termo-kompostowniki z tworzyw sztucznych, które mimo wysokiej ceny zakupu, okazują się bardzo trwałe i mogą służyć nawet przez dziesiątki lat. Dodatkową zaletą jest to, że dojrzewanie kompostu zachodzi tutaj nawet dwukrotnie szybciej niż w standardowej pryzmie.

Z czego można zrobić kompost.

Do kompostowania można przeznaczyć zdecydowaną większość resztek organicznych pochodzących z ogrodu. Nie należy jednak wrzucać do kompostownika resztek porażonych przez choroby roślin, chwastów z dojrzałymi nasionami, żadnych środków ochrony roślin, ani materiałów, które mogą zawierać w swoim składzie substancje toksyczne, uwalniane w czasie rozkładu przez mikroorganizmy.

Dla prawidłowego przebiegu procesu kompostowania duże znaczenie ma właściwe ułożenie warstw materiału organicznego, bez względu czy proces ma przebiegać w pojemniku z tworzywa sztucznego, czy w pryzmie w ogrodzie.

W procesie robienia kompostu bardzo ważna jest kolejność komponentów.

Na samym dnie powinny znaleźć się połamane gałęzie stanowiące drenaż dla ułatwienia odpływu wody oraz dobrego przewietrzenia kompostowanej masy. Następnie warto ułożyć warstwę grubości około 15-20 cm złożoną z ziemi ogrodowej, słomy lub niedojrzałego kompostu, której zadaniem będzie zatrzymywanie składników pokarmowych wymywanych z pryzmy podczas opadów intensywnych opadów deszczu.

Kolejne warstwy powinny stanowić już materiały przeznaczone do kompostowania układane partiami grubości do 20 cm i dodatkowo oddzielone od siebie kilkucentymetrową warstwą ziemi ogrodowej. Poszczególne partie materiału powinny być wcześniej rozdrobnione by przyspieszyć proces rozkładu oraz nawilżone każdorazowo po ułożeniu kolejnej warstwy. Także dodatek dojrzałego kompostu lub przefermentowanego obornika w ilości około 5% objętości kompostowanego materiału bardzo korzystnie wpływa na przyspieszenie całego procesu i uzyskanie produktu końcowego o wysokiej jakości.

Po uformowaniu pryzmy wysokości około 120-150 cm należy ja okryć warstwą torfu lub ziemi oraz uformować na jej szczycie zagłębienie, gdzie będzie gromadzić się woda opadowa wsiąkająca następnie w głąb kompostowanego materiału.

Jak już zrobimy kompost nie można go pozostawić bez dalszej „pielęgnacji”.

Resztki organiczne poddawane kompostowaniu należy przemieszać po 2 miesiącach od założenia pryzmy w celu napowietrzenia oraz dokładnego wymieszania rozkładającego się materiału. Kolejne przerabianie pryzmy kompostowej należy przeprowadzić po kolejnych dwóch miesiącach, tak by resztki znajdujące się w zewnętrznych obszarach znalazły się w centrum, gdzie panują optymalne warunki dla szybkiego rozkładu materii organicznej.

By przyspieszyć cały proces kompostowania, warto dodać do kompostowanych resztek bioaktywatory stymulujące życie mikrobiologiczne. Można wybrać tutaj pomiędzy jednym z dostępnych w sklepach ogrodniczych środków zawierających szczepionki bakteryjne lub przygotować we własnym zakresie preparaty biodynamiczne na bazie wyciągu z liści pokrzywy, krwawnika lub rumianku. Doskonałe efekty przynosi także wprowadzenie do pryzmy dżdżownic kalifornijskich, które znacznie poprawiają proces kompostowania przez ciągłe mieszanie pryzmy oraz jej napowietrzanie.

Materiał organiczny poddawany kompostowaniu znacznie zmniejsza swoją objętość co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym.

Jak zrobimy kompost, po czym poznamy, że jest gotowy? Dojrzały kompost powinien mieć gruzełkowatą strukturę, ciemną barwę oraz przyjemny zapach zbliżony do leśnej ściółki. Stanowi on doskonałe podłoże do wysiewu nasion, sadzonkowania roślin, a także jest używany jako aktywator życia mikroorganizmów glebowych.

Więcej o kompostowaniu:

Zobacz również:
Biohumus – jak stosować, jak kupić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment