Gnojówka z pokrzywy, wyciąg ze skrzypu i inne preparaty naturalne

Dla wielu z nas pokrzywa to chwast, który boleśnie drażni skórę. Ale dla ogrodnika prowadzącego uprawy w zgodzie z naturą i zasadami biodynamiki, to cenny składnik wyciągu przeciw mszycom. W podobny sposób wiele innych roślin uważanych za chwasty możemy wykorzystać do sporządzenia bogatych w cenne substancje wyciągów, naparów, czy gnojówek. Po odpowiedniej obróbce możemy je stosować do podlewania i opryskiwania naszych roślin uprawnych.

Do przygotowania takich naturalnych preparatów zbiera się młode rośliny, przed zawiązaniem nasion, z dala od ruchliwych dróg.

Najczęściej w ogrodzie przygotowujemy gnojówkę z chwastów. Na 100 litrów wody potrzebujemy 10 kg świeżych chwastów lub 1-2 kg suszonych. Zebrane zielone, niekwitnące rośliny (najczęściej pokrzywy) układamy luźno w beczce drewnianej, plastikowej lub wiaderku i zalewamy wodą (najlepiej deszczówką). Całość przykrywamy przepuszczającą powietrze nakrywką, może to być gęsta siatka, stara firana lub np. plecionka ze słomy.

Raz dziennie mieszamy dokładnie zawartość beczki. Zachodzącą fermentację rozpoznamy po ostrym zapachu i tworzącej się pianie. Dla złagodzenia zapachu można dodać kwitnących roślin kozłka lekarskiego lub mielonego wapna, można też posypywać co dwa dni na wierzch cienką warstwę mączki z tłuczonego kamienia. W ten sposób wzbogacimy dodatkowo nawóz substancjami odżywczymi, takimi jak wapń i potas.

Kiedy gnojówka przestaje się pienić, co następuje w zależności od zastosowanych roślin po ok. 2 – 6 tygodniach, jest gotowa do użycia. Należy ją stosować przecedzoną i rozcieńczoną wodą w stosunku 1:10, najlepiej przy pochmurnej pogodzie, po południu lub wieczorem. Tak przygotowana gnojówka przyspiesza wzrost roślin (zawiera bardzo potrzebny roślinom azot), oraz chroni przed wieloma chorobami. Można ją stosować pod rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych, jak pomidory, ogórki, selery, dynie, cukinie, pory i róże, ale też pod rośliny o umiarkowanych wymaganiach, jak szpinak, sałata, kalarepa, czy cebula. Podlewamy co tydzień od lipca – jest to najlepsza pora do nawożenia roślin w ogrodzie zarówno ozdobnych jak i użytkowych. Taką gnojówką możemy również nawozić zioła, które często ścinamy. Wtedy jednak musimy gnojówkę rozcieńczyć w proporcji 1:20. Nierozcieńczoną gnojówką możemy polać kompost, aby nasycić azotem pracujące w nim mikroorganizmy.

Z chwastów możemy także przygotować wyciąg. Na 10 litrów wody dodajemy 1 kg świeżych roślin lub 200 g suszonych i moczymy je przez 24 godziny, następnie gotujemy na wolnym ogniu w zakrytym naczyniu przez 20 minut, zostawiamy do wystygnięcia i stosujemy na ogół nie rozcieńczony pod rośliny.

Najbardziej znanym wyciągiem, jest wyciąg z pokrzywy przeciw mszycom. To nie dziwi, gdyż mszyce nawiedzają większość roślin ogrodowych każdego roku. Zatem wyciąg z pokrzywy okaże się bardzo przydatny w każdym ogrodzie. Aby go przygotować, pokrzywy namaczamy w wodzie, kilka razy mieszamy i zostawiamy na 12 – 20 godzin. Na koniec odcedzamy i bez rozcieńczania pryskamy zaatakowane rośliny.

Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.

Z paproci narecznicy możemy przygotować wyciąg przeciwko uciążliwym tarcznikom, wełnowcom i pluskwiakom oraz dla uzupełnienia potasu w glebie. W tym celu 1,5 kg drobno pociętej paproci zalewamy 3 litrami wody, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny, po czym na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut. Stosujemy 10-krotnie rozcieńczony.

Do ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami, możemy przygotować także napary. Wystarczy rozdrobnione rośliny zalać gorącą wodą i często mieszać. Napar z bylicy piołunu lub wrotycza pospolitego w formie skoncentrowanej możemy stosować do usuwania mrówek z rabat. W tym celu 300 g świeżego ziela zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy w dużym garnku. Studzimy, odcedzamy i podlewamy gniazda i ścieżki mrówek. Rozcieńczony w 10 litrach wody napar można stosować przeciwko szkodnikom korzeniowym, podlewając nim rośliny. Czterokrotnie rozcieńczony napar stosujemy do oprysku przeciwko rdzy wejmutkowo-porzeczkowej. Dwukrotnie rozcieńczony napar z wrotycza pospolitego stosujemy do zwalczania szkodników, jak kistnik malinowiec, kwieciak malinowiec, roztocz malinowy, mszyce, oraz w zwalczaniu chorób roślin: mączniaków i rdzy.

Przeciw infekcjom grzybów i szkodnikom możemy przygotować wzmacniający napar z czosnku. W tym celu 70 g drobno posiekanych ząbków czosnku zalewamy litrem wrzącej wody i pozostawiamy na 5 godzin. Stosujemy nierozcieńczony do pryskania i podlewania roślin. Do zaprawiania nasion i wzmacniania roślin możemy używać naparu z rumianku, stosujemy dwie łyżeczki rumianku na jedną filiżankę wrzątku.

Ogrodnik prowadzący ogród w sposób ekologiczny ma świadomość, że środki pochodzenia naturalnego nie dają stuprocentowych rezultatów. Odpowiednio często stosowane gnojówki, wyciągi i napary jednak znacząco poprawiają kondycję roślin i sprawiają, że stają się one bardziej odporne na atakujące je choroby i szkodniki, warto więc poświecić czas na ich przygotowanie i stosowanie.

Zobacz również na blogu:
Zwalczanie chwastów

Przeczytaj także na stronie poradnika ogrodniczego:

7 Responses to “Gnojówka z pokrzywy, wyciąg ze skrzypu i inne preparaty naturalne”

  1. elutka8591 pisze:

    Witam wszystkich serdecznie.
    Niestety, muszę wszystkich zasmucić. POKRZYWY w tym roku 2012 oblegane są już przez MSZYCĘ. Wiem, gdyż każdego roku zbieram pokrzywy na naturalny nawóz do podlewania ogrodu.

  2. ewa pisze:

    posadzilam ogorki i juz zaczynaja sie liscie bielic . co robic ?

  3. Strzelec pisze:

    To niska temperatura pewnie powoduje że liście zaczynają bielić się.Dobrze by było przykrywać włókniną żeby zwiększyć temperaturę.

  4. kavka pisze:

    Witam
    Na mojej jabłoni 10-cio letniej zaczęła zamierać jedna duża gałąź. Liście i tegoroczne gałęzie zamierają. Postępuje to bardzo szybko. Nie wiem co to jest i jak z tym walczyć.

  5. ewa oliwa pisze:

    witam czy moge zrobic nawoz z ostow tak samo jak z pokrzyw ?

  6. admin-rafaloku pisze:

    Witaj Ewo. Z tego co wyczytałem w jednej z moich książek dotyczących upraw ekologicznych, oset jest również wymieniony jako składnik dobry na gnojówkę, choć nie ma tu informacji czy gnojówka taka będzie działać tak samo jak gnojówka z pokrzyw.

  7. hanna pisze:

    dlaczego tylko pokrzywy jeszcze niekwitnące można używaać -a gdy już kwitną to szkodzą,,,czy oprysk z czosnku unicestwia mszyce?-już zrobiłam 2x a nic nie jest ich mniej wprost przeciqwnie coraz więcej się mnoży



Pings responses to this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment