Groszek pachnący – odmiany, uprawa, jak siać

Posted on 15th Marzec 2013 in Ogród ozdobny, Porady ogrodnicze

Groszek pachnącyGroszek pachnący (Lathyrus odoratus) to bardzo chętnie uprawiana w ogrodach jednoroczna roślina pnąca o śródziemnomorskim rodowodzie. Jest on ceniony za urocze, delikatne, pachnące kwiaty w pastelowych barwach, które zdobią ogród przez całe lato. Nasiona groszku można wysiewać od początku wiosny, od razu na miejsce stałe.

Zanim omówię dokładniej gatunek, będący bohaterem dzisiejszego wpisu, nadmienię, że do rodzaju Lathyrus należy ponad 150 gatunków, z czego kilkanaście ma swoje naturalne stanowiska w Polsce. Wśród uprawianych groszków są zarówno rośliny jednoroczne jak i byliny zielne, a te z nich, które uprawia się w ogrodach, są zazwyczaj mało wymagające – nie znoszą jedynie gleb bardzo zwięzłych oraz mocno zacienionych stanowisk. Nie wszystkie groszki są pnączami. Niektóre z nich, jak np. groszek wiosenny (Lathyrus vernus) to rośliny niskie, kępiaste byliny, niewymagające podpór. Z bylinowych groszków pnących najczęściej spotykany w ogrodach jest chyba groszek szerokolistny (Lathyrus latifolius), będący dość ekspansywnym pnączem, wykorzystywanym jako roślina okrywowa. Rosnący dziko, jest u nas objęty ścisłą ochroną.

Wróćmy jednak do groszku pachnącego, uprawianego jako pnącze jednoroczne, wspinające się po płotach, kratkach i tyczkach. Wśród groszków jednorocznych jest on bez wątpienia najpopularniejszym gatunkiem uprawianym w naszych ogrodach. Roślina ta przytrzymuje się przy podporach za pomocą wąsów czepnych. Występuje dość sporo odmian groszków ogrodowych, różniących się barwą kwiatów (od białych, poprzez różowe, fioletowe, po czerwone i niebieskie) oraz osiąganą wysokością (odmiany wysokie osiągają od 1,5 do nawet 3 m wysokości, odmiany średniowysokie – od 60 cm do ponad 1 m, a odmiany karłowe – zaledwie do 40 cm wysokości, te ostatnie nie wymagają podpór). Motylkowate kwiaty groszku pachnącego pojawiają się zebrane w 1-3 kwiatowe grona. Brzegi płatków często są postrzępione lub karbowane. Roślina wytwarza także ciekawe owoce. Są to nieoskrzydlone strąki na szypułkach o długości ponad 7 cm.

Nasiona groszku pachnącego wysiewa się zazwyczaj pod koniec marca lub na początku kwietnia (w zależności od pogody) od razu na miejsce docelowe. Wykonując dosiewy partiami co około 2-3 tygodnie aż do początku czerwca, można przedłużyć kwitnienie roślin do jesieni.

Groszek pachnący wymaga stanowiska słonecznego do lekko półcienistego, najlepiej jednak rośnie w pełnym słońcu. Gleba powinna być żyzna, bogata w wapń i potas, głęboko uprawiona, przewiewna ale przy tym stale wilgotna. W okresie wegetacyjnym roślina wymaga regularnego nawadniania oraz nawożenia kompostem lub nawozem uniwersalnym, wieloskładnikowym. Przy podlewaniu pamiętajmy, że ziemia powinna być stale wilgotna ale nie mokra, gdyż w zbyt mokrej glebie może wystąpić zgnilizna podstawy łodygi lub choroby grzybowe korzeni.

Siany do gruntu groszek pachnący jest doskonałym gatunkiem wspinającym się po ogrodzeniach, płotach, balustradach, może też wspinać się przy tyczkach. Sprawdza się zarówno na ogrodowych rabatach jak i w pojemnikach na balkonach i tarasach. Bywa też wykorzystywany jako kwiat cięty.

Zobacz również:

Zobacz także na blogu:
Rośliny jednoroczne – kiedy wysiewać
Funkie o białych liściach – czemu są tak delikatne?
Kurzyślad polny – roślina „pogodynka”

Fot. © tmass – Fotolia.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment