Kiedy przycinać orzecha włoskiego

Posted on 12th Czerwiec 2014 in Drzewa i krzewy owocowe, Porady ogrodnicze

Kiedy przycinać orzecha włoskiegoKiedy przycinać orzecha włoskiego, to temat nad którym głowi się większość osób mających orzechy włoskie. Znajomość terminów cięcia jest niezwykle ważna jeżeli chcemy mieć dużo orzechów lub foremną i symetryczną koronę drzewa. Cięcie trzeba jednak przeprowadzić w takim terminie aby z jednej strony nie narazić ciętych gałęzi na przemarznięcie, a z drugiej strony nie spowodować wycieku soków i ryzyka ewentualnej infekcji przez miejsca cięcia. Zatem kiedy najlepiej przycinać orzecha włoskiego?

Orzech włoski jest drzewem, które  w naturze dorasta do 20 metrów wysokości. Kora na pniu i konarach jest gładka i popielatoszara. Pędy są grube i silne. Orzechy włoskie preferują gleby żyzne i świeże. Stanowisko przede wszystkim powinno być osłonięte. Gatunek jest bardzo wrażliwy na mróz. W Polsce stosowany jest zarówno jako drzewo owocowe, stosowane w sadownictwie jak i drzewo ozdobne, sadzone w ogrodach, parkach. W obu przypadkach zastosowania orzecha włoskiego niezbędne jest prawidłowe cięcie, które pozwoli uzyskać dużo owoców i foremną koronę. O ile zasady techniki cięcia orzecha włoskiego są ogólnie znane, to dużo kontrowersji wywołuje temat kiedy przycinać orzecha włoskiego.

Termin cięcia orzecha włoskiego jest tematem sporów od dłuższego czasu. Jedni specjaliści uważają, że idealną porą cięcia jest przełom lutego i marca oraz miesiąc sierpień inni zaś uważają, iż najlepszy jest okres od późnego maja do początku czerwca, gdy liście już rozwiną się na drzewie. Jeszcze inni polecają ciąć jesienią, gdy z drzew opadną już liście. Jedyne, co do czego specjaliści zgadzają się, to kiedy ciąć nowo posadzone orzechy włoskie – od około połowy maja.

Zawsze jednak najlepsza pora na przycinanie orzecha włoskiego uzależniona jest od klimatu. Tam gdzie zimy są surowe cięcie musi zostać przeprowadzone w takim terminie, który zapewni najlepsze przygotowanie (zagojenie się) rany przed nadchodzącym okresem zimowym. Jest to szczególnie ważne ze względu na dużą wrażliwość na mróz orzecha włoskiego. Należy przyjąć ogólną zasadę, że orzecha włoskiego tniemy wtedy gdy rany będą goić się najszybciej.

Warto również pamiętać o tzw. płaczu orzecha. Zjawisko to ma miejsce gdy po ścięciu pędów z ran zaczyna sączyć się przezroczysty płyn, przypominający łzy. To zjawisko jest niekorzystne, ponieważ przez ten płyn bardzo łatwo do drzewa wnikają wszelkie patogeny. Niestety w często polecanym terminie przycinania orzecha włoskiego na przedwiośniu dochodzi właśnie do takiego silnego wycieku soków. Dlatego warto poszukać lepszego terminu na cięcie orzecha włoskiego.

Jak pokazują najnowsze doświadczenia w naszym kraju idealnym momentem na cięcie orzecha włoskiego przy największym minimalizowaniu wycieku soku jest okres, gdy młode przyrosty osiągną długość ok. 5 cm. Wtedy ciśnienie krążącego soku w pędach najbardziej spada co pozwala na najmniej ryzykowne cięcie. Gdy zaryzykujemy cięcie orzecha włoskiego podczas gdy soki mocno krążą w drzewie wtedy możemy mieć pewność, że wyciekający sok uniemożliwi gojenie się ran – będzie ono trwało długo, co zwiększa ryzyko wdarcie się choroby. Dlatego warto jest przypilnować okres, gdy sok zmniejsza swoje ciśnienie w tkankach.

U nas przypada to na okres od drugiej połowy maja do początku czerwca, kiedy drzewo jest w stanie wyprodukować najwięcej tkanki bliznowatej – kalusa. Jest to zatem najlepszy termin aby przycinać orzecha włoskiego – zarówno egzemplarze młode, nowo posadzone, jak i starsze drzewa. Wszelkie zabiegi cięcia sanitarnego oraz formującego można bez przeszkód wykonywać w ciągu lata do końca sierpnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment