Brunatna zgnilizna drzew pestkowych – zwalczanie, środki ochrony

Posted on 26th Kwiecień 2013 in Drzewa i krzewy owocowe, Porady ogrodnicze

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych - porażony owoc śliwyBrunatna zgnilizna drzew pestkowych to choroba atakująca powszechnie wiśnie, czereśnie i śliwy, rzadziej brzoskwinie i morele. Pierwszymi obserwowanymi objawami są brunatnienie i zamieranie kwiatów, w dalszym okresie zamieranie pędów i gnicie owoców. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa właśnie podała komunikat o zagrożeniu tą chorobą śliw w niektórych rejonach woj. wielkopolskiego. Warto zatem przypomnieć sobie, jakie zabiegi ochronne należy wykonać.

Brunatną zgniliznę drzew pestkowych mogą wywoływać dwa gatunki grzybów, należących do workowców – paciornica pestkowcowa (Monilinia laxa) oraz paciornica owocowa (Monilinia fructigena). Ten drugi może być też sprawcą podobnej choroby na drzewach ziarnkowych, tj. jabłoniach i gruszach. Od nazw łacińskich tych patogenów pochodzi inna, rzadziej chyba używana, nazwa choroby – monilioza.

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych - porażone owoce wiśni

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych najczęściej niszczy owoce wiśni, czereśni oraz śliw.

Pierwszymi objawami brunatnej zgnilizny drzew pestkowych, obserwowanymi wiosną, jest zasychanie i brązowienie kwiatów. Następnie choroba niszczy krótkopędy, siejąc dalsze spustoszenie na gałęziach i liściach. Obumarłe liście nie opadają, pozostając na gałęziach. Gdy owoce zaczynają dojrzewać, pojawiają się na nich gnilne, brunatne plamy, z czasem pokrywające się szarawymi brodawkami – sporochodiami grzyba. Porażone owoce ulegają deformacji i zasychają w postaci ciemnobrunatnych mumii. Wiele z nich nie opada, pozostając na drzewach aż do wiosny.

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych - porażone kwiaty

Pierwszymi objawami brunatnej zgnilizny drzew pestkowych, obserwowanymi wiosną, jest zasychanie i brązowienie kwiatów, a następnie krótkopędów i liści.

Poznanie cyklu życiowego patogena, pozwala lepiej zrozumieć sens stosowanych metod ochrony drzew pestkowych przed tą chorobą. Otóż patogen zimuje w postaci brodawkowatych sporochodiów na zmumifikowanych owocach i porażonych pędach. Z nich wiosną uwalniają się zarodniki konidialne, które infekują rozwijające się kwiaty. Następnie z kwiatów grzybnia przerasta do gałęzi drzew. Owoce są natomiast infekowane przez uszkodzenia skórki. Do zakażania owoców dochodzi bardzo często podczas długotrwałych, intensywnych opadów deszczu, w wyniku których może dochodzić do pękania skórki i wnikania patogenu do powstałych pęknięć. Uszkodzenia skórki mogą też powodować owady, dlatego wśród metod walki z brunatną zgnilizną zalicza się też zwalczanie szkodników uszkadzających owoce.

Skoro wiosną grzyb rozprzestrzenia się z brodawek na zmumifikowanych owocach, to pewnie sami już pomyśleliście o tym, że takie owoce trzeba usuwać, aby ochronić drzewa przed chorobą. To bardzo ważne, jednak gdy przechadzam się czasem po terenie ogrodów działkowych, nieraz widzę wiszące na drzewach jeszcze na przedwiośniu zmumifikowane owoce. Wszystkie takie mumie trzeba usunąć i głęboko zakopać lub najlepiej spalić. Usuwa się też porażone gałęzie i pędy, nie zapominając o liściach opadłych z drzew. Dzięki temu znacznie ograniczymy możliwość ponownego zakażenia kwiatów wiosną.

Owoc śliwy porażony brunatną zgnilizną drzew pestkowych

Owoc śliwy porażony brunatną zgnilizną drzew pestkowych, który uległ już mumifikacji. Takie owoce koniecznie trzeba usuwać!

Jeżeli w ubiegłym roku drzewa uległy silnemu porażenia i brunatna zgnilizna zniszczyła większość naszych plonów, konieczne jest też wykonanie oprysków ochronnych zwalczających patogen.. Do zastosowania w uprawach amatorskich w pierwszej kolejności polecam preparaty miedziowe, jako dopuszczone do produkcji ekologicznej. Oprysk Miedzianem jest zalecany głównie w ochronie wiśni i czereśni. Pierwszy oprysk wykonuje się w początkowej fazie kwitnienia (tzw. w fazie białego pąka), a następny w pełni kwitnienia. Można użyć Miedzian 50 WP w dawce 4-6 g na litr wody lub Miedzian Extra 350 SC w dawce 4-6 ml na litr wody.

Znacznie bardziej skuteczny będzie jednak preparat Topsin M 500 SC (w stężeniu 2-3 ml na litr wody), którym można opryskać zarówno wiśnie, czereśnie, jak i śliwy, brzoskwinie i morele. Terminy oprysków takie same jw. Dodatkowo śliwy warto opryskać trzeci raz na około 4 tygodnie przed zbiorem owoców, szczególnie jeżeli występowały silne deszcze.

Przeczytaj również:

Fot. Agronom (porażenie owoców wiśni) oraz Sanja565658 (porażenie owoców śliwy), fotografie publikowane na licencji CC-BY-SA-3.0, źródło: Wikimedia Commons.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment