Przycinanie drzew owocowych – kiedy i jak

Posted on 12th Marzec 2015 in Drzewa i krzewy owocowe, Porady ogrodnicze

Przycinanie drzew owocowych Przycinanie drzew owocowych to bardzo ważny zabieg w uprawie sadowniczej. Wykonany w odpowiednim terminie z uwzględnieniem gatunku drzewa owocowego to gwarantowany sukces na zdrowe rośliny i obfity plon. Kiedy przycinać drzewa owocowe? Jak prawidłowo wykonać cięcie? Poznaj sekrety przycinania drzew owocowych!



Drzewa owocowe pozostawione same sobie przybierają formę zagęszczoną ich korony stają się zwarte i nie dopuszczają światła oraz powietrza do wnętrza drzewa. Wyrastające w górę pędy tzw. ”wilki” ograniczają owocowanie. Z czasem drzewo obradza tylko z zewnętrznej strony korony. Owoce są małe, słabe i niesmaczne. Przycinanie drzew owocowych przyśpieszy wejście drzew w okres owocowania, ograniczy jego wzrost co dodatkowo ułatwi zbiór. Odmłodzone cięciem drzewa są bardziej produktywne.

Kiedy przycinamy drzewa owocowe?

Zabieg przycinania drzew owocowych przeprowadza się w trzech terminach: wczesnowiosennym, tzw. zimowym, późnowiosennym oraz letnim. Cięcie wczesnowiosenne powinno rozpoczynać się w drugiej połowie lutego i zakończyć przed rozpoczęciem kwitnienia drzew. Późnowiosenne wykonujemy od początku kwitnienia do 14 dni po jego zakończeniu, a letnie rozpoczynamy w drugiej połowie sierpnia.

W pierwszych latach wzrostu, przed ruszeniem wegetacji wykonujemy cięcie formujące. Drzewka bez rozgałęzień przycinamy 20 cm powyżej planowanych konarów. Jeśli chcemy uzyskać pierwsze rozgałęzienia na 100 cm, przewodnik przycinamy na wysokości 120 cm. Przy drzewkach rozgałęzionych skracamy przewodnik i pędy boczne, zaś pędy położone niżej całkowicie usuwamy. Warto za pomocą spinaczy do bielizny odginać pędy wyrastające po cięciu, tak by kąt pomiędzy przewodnikiem a odgałęzieniami był jak najbardziej szeroki. Przyśpieszy to wejście drzew w owocowanie i zabezpieczą konary przed wyłamaniem.

 

Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie drzew owocowych to gwarancja obfitych plonów

 

Przycinanie drzew owocowych wykonujemy tylko w temperaturze powyżej 0⁰, gdy jest sucho i słonecznie. Wszystkie rany zabezpieczamy preparatami ułatwiającymi gojenie ran oraz zabezpieczającymi przed rozwojem chorób grzybowych np. Funabenem 03 PA.

Jabłonie i grusze przycinamy jako pierwsze, później tniemy śliwy, a następnie w terminie letnim wrażliwe na mróz gatunki np. brzoskwinie, wiśnie czy czereśnie.

Jak przycinamy drzewa owocowe?

Młode pędy drzew owocowych tniemy sekatorem tuż nad pąkiem, ukośnie pod kątem 45⁰. Takie cięcie zapobiegnie gniciu i innym infekcjom. Starsze gałęzie tniemy piłą tuż za obrączką. Jeśli gałązkę przytniemy zbyt blisko pnia możemy doprowadzić do uszkodzenia komórek należących do pnia. Rana co prawda zabliźni się szybko, ale drewno pod nią może zacząć chorować. Z kolei jeśli utniemy za daleko rana będzie goić się długo lub wcale się nie zabliźni, im dalej od pnia tkanka gorzej się zabliźnia. Chcąc uniknąć złamania gałęzi podczas przycinania drzew owocowych, należy naciąć gałąź z dwóch stron.

Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie gałęzi drzew owocowych

 

W kolejnych latach przycinanie drzew owocowych polega na wycinaniu nadmiaru pędów w miejscach, gdzie jest ich zbyt wiele w koronie i silnie się zacieniają. Usuwamy wilki, czyli silne, nierozgałęzione pędy rosnące pionowo w górę. Wycinamy gałęzie krzyżujące się i wrastające do środka korony. Skracamy pędy nadmiernie rozrastające się na boki i zbyt wysoko rosnące, aby można było z nich zerwać owoce. Powinniśmy usuwać nadmiar kilkuletnich, ale drobnych, zwisających i pokładających się na sobie gałązek. Dotyczy to zwłaszcza pędów drobnych, cienkich, o słabszych pąkach kwiatowych. Pozostawiamy pędy silniejsze, zakończone pąkami kwiatowymi.

W przypadku gatunków ziarnkowych takich jak jabłoń czy grusza pąki kwiatowe zawiązują się na tak zwanych krótkopędach (niektóre odmiany mają też pąki kwiatowe na długopędach nazywa się je pędami owocowymi). Krótkopędy to niewielkiej długości grube odgałęzienia na gałęziach, czyli długopędach. U ich podstawy wyrasta w drugim roku kilka listków, a na wierzchołku kwiaty, które po zapyleniu rozwijają się w owoce. W roku trzecim z pachwiny liścia u podstawy krótkopędu wyrasta długopęd, który w ciągu następnego roku tworzy krótkopęd. Cięcie ziarnkowych polega na usuwaniu gałęzi zbyt słabych, starych i pozostawieniu krótkopędów. Usuwamy jednoroczne przyrosty oraz gałęzie starsze niż czteroletnie. Drzewa najlepiej owocują na dwu-, trzyletnich pędach.

Przycinanie drzew owocowych

Budowa drzewa owocowego

U gatunków pestkowych takich jak wiśnia, śliwa, morela czy brzoskwinia, pąki kwiatowe tworzą się nie na końcu gałązki lecz zawsze z pąków bocznych. U brzoskwini i wiśni kwiaty tworzą się wyłącznie na pędach jednorocznych. Zaś u pozostałych gatunków pestkowych pąki kwiatowe znajdują się na pędach wieloletnich. Dlatego brzoskwinie i wiśnie należy regularnie przycinać do jednorocznych gałązek bocznych. Jeśli tego nie zrobimy gałązki będą rosły na długość nie kwitnąc. W przypadku pozostałych roślin przycinanie do gałązek bocznych, wykonuje się tylko po to, aby korona była w miarę gęsta, ale prześwietlona.

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment