Uprawa współrzędna warzyw i ziół

Niewielka różnorodność uprawianych na działce warzyw sprawia, że są one często atakowane przez szkodniki i choroby. Można temu przeciwdziałać, dobierając dla warzyw właściwe towarzystwo na wspólnych zagonach. Dla wielu warzyw dobrymi towarzyszami, nie tylko na talerzu ale i na grządce, okażą się zioła. Zobacz jak prowadzić na działce uprawę współrzędną warzyw i ziół.

Przed rozpoczęciem sezonu w warzywniku warto zastanowić się nad uprawą współrzędną warzyw i ziół. To pomoże znacznie ograniczyć koszty na stosowanie chemicznej ochrony, a dodatkowo substancje wydzielane przez niektóre zioła mogą znacznie podnieść walory smakowe uprawianych warzyw.

Za uprawą współrzędną warzyw i ziół przemawia kilka powodów:

  • ograniczenie rozprzestrzeniania się szkodników oraz chorób
  • lepsze wykorzystanie powierzchni przeznaczonej pod uprawę
  • ograniczenie rozwoju chwastów
  • poprawa mikroklimatu na zagonach
  • ograniczenie wymywania składników pokarmowych poza strefę korzeniową
  • ograniczenie zmęczenia gleby

Warto wprowadzić do współrzędnej uprawy z warzywami nie tylko rośliny zielarskie ale i ozdobne stanowiące zachętę dla organizmów pożytecznych. Dodatkową zaletę stanowią wydzielane przez zioła olejki eteryczne, odstraszające niektóre gatunki szkodników, dzięki czemu można zmniejszyć ilość oprysków środkami ochrony lub zaprzestać ich całkowicie.

Podczas wysiewu warto pamiętać o zasadzie, że rośliny ozdobne lub zioła rosnące w niewielkich grupach obok warzyw oddziałują na nie silniej niż w przypadku gdy uprawa każdego z nich zajmuje dużą powierzchnie ale są one od siebie oddalone. By uzyskać oczekiwany efekt uprawy współrzędnej warzyw i ziół należy wysiewać nasiona ziół i warzyw na przemian co drugi rząd, pamiętając o właściwych rozmiarach jakie rośliny osiągną w pełni swojego rozwoju. Jeśli siew zostanie przeprowadzony zbyt gęsto, to zamiast pozytywnych skutków takiego sąsiedztwa, pojawi się ograniczenie rozwoju jednej rośliny kosztem drugiej, bardziej ekspansywnej.

Dobierając gatunki do uprawy współrzędnej warzyw i ziół należy także zwrócić uwagę na wymagania pokarmowe poszczególnych roślin. Nie udadzą się uprawy, gdzie jeden z sąsiadów ma wysokie wymagania pokarmowe, a drugi jest gatunkiem niewymagających, któremu bardziej szkodzi przenawożenie, niż niska zawartość mikro i makroelementów w podłożu. Także rośliny o wysokich wymaganiach wodnych zostaną szybko stłumione przez swoich sąsiadów, którzy potrzebują znacznie mniej wilgoci by bujnie rosnąć.

Oto kilka przykładów na pozytywne oddziaływanie ziół na warzywa w uprawach współrzędnych:

  • szałwia lekarska oraz tymianek właściwy znacznie ograniczają występowanie gąsienic bielinka na kapuście
  • koper ogrodowy przyspiesza rozwój oraz plonowanie ogórków
  • bazylia chroni ogórki przed mączniakiem rzekomym
  • aksamitki ograniczają ilość nicieni oraz mączlików w uprawie pomidorów
  • cząber ogrodowy poprawia wzrost kopru ogrodowego
  • aksamitki sprzyjają wysokiemu plonowaniu fasoli szparagowej
  • słonecznik sprzyja rozwojowi i dobremu plonowania ogórków
  • mięta i kminek ograniczają choroby grzybowe grochu
  • nasturcja poprawia wzrost oraz plonowanie dyni

Zobacz również na blogu:
Pędzenie pietruszki w domu
Co uprawiać pod tunelem foliowym
Jak uniknąć problemów w uprawie roślin? Poznaj największy grzech ogrodnika!
Połyśnica marchwianka – opis, zwalczanie

Podobne tematy w poradniku ogrodniczym:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment