Wiosenna konserwacja kosiarki spalinowej

Posted on 13th Marzec 2013 in Narzędzia i sprzęt, Porady ogrodnicze

KosiarkaPrzygotowanie kosiarki spalinowej przed pierwszymi wiosennymi pracami to obowiązek każdego ogrodnika. Prace wykonywane na dobrze działających i sprawnych urządzeniach to bezpieczeństwo pracy nie tylko właściciela ogrodu, ale także jego roślin. Jak przygotować kosiarkę spalinową do nadchodzącego sezonu, doradzają eksperci firmy Husqvarna.

Maszyny ogrodowe mają służyć nam wiele sezonów – dlatego, aby utrzymać je w jak najlepszej sprawności, należy przed rozpoczęciem prac, zabrać się za wiosenną konserwację kosiarki. Cechą charakterystyczną urządzeń wykorzystywanych w ogrodzie jest ich sezonowa aktywność. Po krótkim, acz intensywnym okresie eksploatacji, następuje czasowy postój, trwający nawet do kilku miesięcy. Dlatego tak ważny w przypadku maszyn do pielęgnacji zieleni jest właśnie wiosenny przegląd i konserwacja, którą najlepiej wykonać przed rozpoczęciem sezonu.

Kosiarka to jedno z najważniejszych urządzeń w ogrodzie – średnio w ciągu roku korzysta się z niej około 30 razy. Dbanie o sprzęt to nie tylko bezpieczeństwo użytkownika i estetyczny wygląd ogrodu, ale także dbanie o portfel właściciela – sprawna kosiarka zużywa nawet o 30% mniej paliwa, a emisja szkodliwych substancji jest zredukowana o 50%. Po dokładnym zapoznaniu się z instrukcja obsługi, każdy użytkownik może samodzielnie przeprowadzić najważniejsze czynności serwisowe – radzi Jerzy Banaszczyk, ekspert firmy Husqvarna.

Wiosenne konserwacja kosiarki – 6 prostych kroków:

  1. Pierwszy i najczęściej wykonywany – to powierzchowne czyszczenie maszyny, najlepiej za pomocą sprężonego powietrza lub szczotki. Powinno się dokładnie oczyścić urządzenie z resztek trawy po poprzednim sezonie. Nie wskazane jest używanie myjek ciśnieniowych – mogą one uszkodzić tak ważne miejsca jak różne uszczelnienia, wlew paliwa, oleju, układ dolotowy.
  2. Aby dokładnie wyczyścić kosiarkę należy ją odwrócić i ustabilizować- taką możliwość posiadają kosiarki niektórych producentów – między innymi Husqvarna. Zespół tnący najłatwiej wyczyścić za pomocą sprężarki lub szczotki. Niektóre urządzenia wyposażone są w specjalne przyłącze, umożliwiające podłączenie węża ogrodowego i umycie urządzenia tnącego, jednak w tym przypadku kosiarka bezwzględnie musi stać w pozycji roboczej, a po puszczeniu wody należy włączyć urządzenie.
  3. Następnie należy sprawdzić stan filtru powietrza i układu dolotowego – ich prawidłowe działanie zapewnia płynną pracę gaźnika, łatwość uruchamiania i pełne wykorzystanie mocy silnika. Filtr po wyjęciu z osłony można oczyścić poprzez postukiwanie nim o twarde podłoże. W trakcie sezonu warto oczyszczać i konserwować filtr kosiarki regularnie – np. raz w tygodniu.
  4. Kolejnym krokiem jest sprawdzenie świecy w kosiarce spalinowej. Wykonuje się to poprzez zdjęcie osłony świecy u wykręcenie jej cylindra. Ewentualne zanieczyszczenia należy usunąć za pomocą drucianej szczotki, a następnie sprawdzić odległość elektrod szczelinomierzem – powinna wynosić ona 0,5 mm. Zaleca się wymianę świec minimum raz w sezonie.
  5. Ważnym elementem prac konserwacyjnych przy kosiarce spalinowej jest wymiana oleju. Najpierw należy jednak wypalić całe paliwo w zbiorniku – zwiększa to bezpieczeństwo pracy, a ponadto rozgrzany silnik rozrzedza olej, co ułatwia jego wymianę. Po zużyciu całego paliwa należy zdjąć przewód ze świecy zapłonowej, odkręcić korek wlewu oleju i przy pomocy specjalnej pompki opróżnić zbiornik. Niektóre modele silników posiadają korki do zlewania oleju w dolnym korpusie maszyny. Sprawdzenie poziomu oleju powinno odbyć się poprzez dokładne zakręcenie korka wlewu wyposażonego w bagnet. Właściwy poziom oleju powinien sięgać górnego oznaczenia na wskaźniku.- Dobrze jest, aby olej silnikowy wymieniać po każdych 25 godzinach pracy kosiarki. W przypadku, gdy korzystamy z urządzenia rzadziej, wystarczy jedna wymiana oleju po sezonie. W czasie, gdy nie korzystamy z maszyny dłuższy czas, dobrze od czasu do czasu pociągnąć linkę rozrusznika, aby silnik pozostał nasmarowany – radzi Jerzy Banaszczyk.
  6. Zaawansowaną czynnością konserwacyjną jest kontrola noża, którą bezwzględnie należy wykonywać w rękawicach ochronnych i przy zdjętym przewodzie ze świecy. Odkręcony nóż dokładnie czyścimy z osadów i sprawdzamy pod kątem zużycia, pęknięć i stanu krawędzi tnącej. Jeżeli wymaga naostrzenia – należy to zrobić w bezpieczny sposób, równomiernie na obu końcach noża. Kolejnym etapem jest kontrola wyważenia ostrza. Nóż montuje się na wyważarce, w celu sprawdzenia czy jego każda strona ma tę samą wagę. Jest to bardzo ważny test, gdyż niewyważone ostrze powoduje drgania, co negatywnie wpływa na trwałość wielu podzespołów maszyny.

Jednak kontroli i wyważenia noży powinni podejmować się tylko użytkownicy, którzy posiadają odpowiedni sprzęt i doświadczenie w konserwacji i pracach mechanicznych. W innym przypadku czynności z p. 6 lepiej oddać w ręce profesjonalnego serwisanta.

Przeczytaj również:

Artykuł nadesłany przez Biuro Prasowe Husqvarna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Comment